Immigration och integration

Det finns många lyckliga människor i Sverige idag, människor som har fått nytt hopp om att det lönar sig att kämpa för det man tror är rätt. Och det finns 30 överlyckliga irakier i Sverige idag, människor som känner det som om de har fått uppskov av en dödsdom.

Flygplanet som skulle lyfta nu i morse med 30 tvångsutvisade irakier blir kvar på flygfältet.

Många som kämpat mot denna, av många fruktade, flygresa har arbetat intensivt för att sprida informationen till de utvisningshotade irakierna om möjligheten att söka inhibition hos Europa-domstolen och hjälpt dem att fylla i pappren. Målet uppnåddes.

Det handlar inte på något sätt om en lösning på irakiernas problem, beslutet att stoppa tvångs-utvisningen är bara tillfälligt och diskussionerna och aktiviteterna kommer att fortsätta. Man kan visst se från många perspektiv på den här frågan men det jag vill lyfta fram är att det är möjligt att medverka till en  förändring. Bara den vetskapen gör Sverige till ett skönare land att bo i.

Alltid när någon fråga kommer upp i offentligheten hörs det röster om skärpning av lagstiftningen.

Vi måste kunna reglera dethär med så klara och tydliga lagar som möjligt. Ju mindre möjlighet till tolkning av lagen – desto bättre. Ett av Migrationsverkets favorituttryck är “rättssäker prövning” och de flesta kritiska frågor möts med svaret att “såhär säger lagen och vi har ingenting annan möjlighet än vad lagen ger oss”.

Det är knappast någon som vill leva i ett samhälle som inte är rättssäkert. Visst är det bra att lagen är tydlig och inte kan tillämpas godtyckligt. Men det finns en annan sida som är minst lika viktig;  rättstillämpningen måste vara human. Och när man tar med den sidan så går det inte att undvika kollisioner. Lagen skall vara strikt och entydig men människan och livet följer inte strikta och entydiga banor.

Vårt samhälle tenderar att bli allt mera bundet vid lagens bokstav. Vi ser det när det gäller Migrationsverket men vi ser det också på Försäkringskassan, Socialkansliet och på arbets-marknaden. Utrymmet för enskilda tjänstemäns empati riskerar att krympa allt mer. Helst borde de väl ersättas med datorer som kallt och känslolöst avkunnar domar enligt lagens bokstav.

Det skulle vara fruktansvärt att leva i är ett fullständigt laglöst samhälle där det varken finns rättssäkerhet eller rättvisa. Men kanske det ändå skulle vara ändå värre att leva i ett samhälle som i minsta detalj är reglerat av lagar – en byråkratins diktatur – där lagarna är viktigare än människorna, där reglerna kväver livet.

Därför hör jag till de lyckliga idag; för stoppandet av flygplanet till Bagdad är i alla fall ett litet tecken på att det i Sverige finns möjlighet till en sund kamp mellan lagar och medmänsklighet.

I den kampen behövs både de som kämpar för att lagarna skall vara så klara och tydliga som möjligt och de som slår in sprickor av mänsklighet och empati i lagens bokstav.

Håkan Sandvik, 2017

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.